Για τις απολύσεις στο ξενοδοχείο Blend και το εστιατόριο Folk

FacebookTwitterGoogle+Share

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Αττικής καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησής μας, με αφορμή τις τέσσερις (4) πρόσφατες απολύσεις εργαζομένων, από το ξενοδοχείο Blend και το εστιατόριο Folk στην Αιόλου, τα οποία ανήκουν στην Hotelco ΑΕ (συμφερόντων ΑΚΤΩΡ). Μας απολύουν, ενώ μας στερούν την ελευθερία απόψεων και λόγων. Κανένας από εμάς, τους εργαζόμενους δεν μπορεί να πειστεί ότι μπορεί να υπάρξει “ομαδικό πνεύμα” και κλίμα “συνεργασίας” μεταξύ εργαζομένων και των εργοδοτών, μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων. Η εργοδοσία που υποστηρίζει το “ομαδικό πνεύμα”, προχώρησε πριν λίγες μέρες (Παρασκευή 28 και Σάββατο 29/2) σε 3 απροειδοποίητες, εκδικητικές και αδικαιολόγητες απολύσεις (1 σερβιτόρο, 1 ρεσεψιονίστ, 1 καμαριέρα), σε συνέχεια ενός ακόμη εργαζομένου (καμαριέρας) που είχε προηγηθεί αρχές Φλεβάρη, την στιγμή που καταπατά βασικά εργασιακά δικαιώματα. Οι απολύσεις
έγιναν με το πρόσχημα της μείωσης του εργατικού κόστους και της “μη συμβολής στο ομαδικό πνεύμα”, σε μια περίοδο που συντονισμένα οι ξενοδόχοι επιδίδονται στη διάλυση των δικαιωμάτων μας. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που παρουσιάζουν..

Στο ξενοδοχείο, όπως και στο εστιατόριο, παρά το γεγονός ότι “δεν πάνε καλά” (όπως λένε οι ίδιοι), πρόκειται να προσλάβουν νέους εργαζόμενους, σε αντικατάσταση των απολυμένων. Μάλιστα, σε επικοινωνία μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού με την υπεύθυνη του ξενοδοχείου, αυτή τον απείλησε με περίσσιο θράσος ότι θα προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις το επόμενο διάστημα.
Ειδικά στο εστιατόριο, προχώρησαν σε πληθώρα καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων.
Μέσα στο δήθεν κλίμα “συνεργατικότητας” και “ομαδικότητας”, οι εργοδότες κι οι υπεύθυνοι ήθελαν μερίδιο στα φιλοδωρήματα!! Μας είπαν ότι τα φιλοδωρήματα δεν ανήκουν σε εμάς, αλλά “απευθύνονται σε μια συνολική εμπειρία που ζει ο πελάτης” στο κατάστημα!! Ότι “αποδίδονται από τον πελάτη για ένα περιβάλλον κι ένα μενού το οποίο έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με την βοήθεια του σεφ”!!! Έφτασαν και στο σημείο να μας πουν ότι “στο μέλλον μπορεί αυτό να αλλάξει ολοσχερώς”, απειλώντας μας ότι θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στα φιλοδωρήματα μας.
Οι καταπατήσεις δικαιωμάτων δεν σταματούν εδώ.

Συνεχίζονται και στο 11ωρο ξεκούρασης, έχοντας απαίτηση πολλές φορές να επιστρέφουμε στον εργασιακό μας χώρο πριν τις ώρες που μας αναλογούν για ξεκούραση (από βράδυ σε πρωί, δηλαδή από τις 12 στις 7 το πρωί), κάτι το οποίο επηρεάζει συνολικά την απόδοσή μας που είναι ήδη επηρεασμένη από την εντατικοποίηση. Για να μην προσθέσουμε εδώ το γεγονός της απόστασης από το σπίτι (με τις δυσκολίες στη μετακίνηση ειδικά τη νύχτα) που μειώνει το χρόνο ανάπαυσης.
Ανάμεσα στα άλλα, προστίθεται και το σπάσιμο των ρεπό μέσα στην εβδομάδα, αλλά και των αδειών. Εδώ, με την δικαιολογία ότι “δεν βγαίνει το πρόγραμμα”, τα ρεπό αρκετά συχνά δεν είναι 2 συνεχόμενες μέρες, με αποτέλεσμα την εξάντληση και την αδυναμία μας να καθαρίσουμε το πρόγραμμά μας. Επίσης, απροειδοποίητα και αφού έχει κατατεθεί το πρόγραμμα σε αρμόδιες υπηρεσίες, κολλάνε μέρες άδειας μαζί με ρεπό, χωρίς την ερώτηση και την έγκριση μας στο πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις ημέρες αδείας που μας ανήκουν.
Το “ομαδικό πνεύμα” δεν σταματά ούτε στο θέμα του διαλείμματος.

Μας ζητάνε να σπάσουμε το (ήδη λειψό) διάλειμμα μας σε 2 κομμάτια (10λεπτα) και ειδικά σε μέρες αυξημένης δουλειάς (ΣΚ) να μην τρώμε την ώρα που πρέπει!! Ωστόσο και με βάση τη λογική τους βέβαια αυτό δεν μπορεί να συμβεί, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού στο εστιατόριο. Εδώ, να προσθέσουμε το γεγονός της έλλειψης χώρου τραπεζαρίας για το προσωπικό, αφού τρώμε στα αποδυτήρια, δίπλα από τις τουαλέτες και τα παπούτσια μας. Σε όλα αυτά, με τις κάθε τόσο επιπλέον απαιτήσεις τους (να κουβαλάμε 200 κιλά τραπεζοκαθίσματα στο άνοιγμα και στο κλείσιμο του εστιατορίου), είμαστε υποχρεωμένοι να χαμογελάμε στον πελάτη και να μην φέρνουμε αντίρρηση “γιατί μας προσφέρουν ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον”, όπου θα πρέπει να λέμε και ευχαριστώ στην εργοδοσία που μας παρέχει τα νόμιμα, όσον αφορά το οικονομικό
κομμάτι”.

Επίσης, ενώ μας προτρέπουν ανοιχτά να συζητήσουμε ζητήματα δουλειάς, την ίδια στιγμή με όμορφα και μαρκετίστικα λόγια μας απειλούν με απόλυση ονομάζοντάς το “ελευθερία”!! Λέγοντας ότι “όλοι είμαστε στην ίδια πλατφόρμα που λέγεται συνεργασία”, κάτι που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος έρχεται πάντα δεύτερος για πράγματα που δικαιωματικά του ανήκουν. Οι εργαζόμενοι στην παραπάνω επιχείρηση, αλλά και σε όλους τους χώρους δουλειάς, δεν έχουν άλλη επιλογή απ’το να οργανωθούν στο Συνδικάτο τους. Να συσπειρωθούν στον συνδικαλιστικό, εργασιακό τους φορέα και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να σπάσουν αυτό το κλίμα τρομοκράτησης και αυταρχισμού που έχει απλώσει η εργοδοσία με τους υπεύθυνους της. Να βγουν μπροστά, να αντιστρέψουν το κλίμα, να δώσουν αγώνα για αυτά που τους ανήκουν.
Ένας για όλους και όλοι για έναν!
Απαιτούμε:
● Να ανακληθούν τώρα όλες οι απολύσεις των εργαζομένων.
● Να πάψει η εργοδοσία να βάζει παράνομα χέρι στα φιλοδωρήματα. Ανήκουν αποκλειστικά στο
προσωπικό και σε ΚΑΝΕΝΑΝ άλλον.
● Να σταματήσουν η τρομοκρατία και οι απειλές για απολύσεις.
● Να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος για τουλάχιστον 11 ώρες ξεκούρασης/ ανάπαυσης των
εργαζομένων. Δεν είναι ρομπότ να δουλεύουν συνεχόμενα και να μην κάνουν λάθη.
● Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των διαλειμμάτων όπως προβλέπεται. Να έχουν τον χρόνο να
φάνε χωρίς να έχουν το άγχος να τρέξουν με την μπουκιά στο στόμα για να εξυπηρετήσουν.
● Να εφαρμοστεί η νόμιμη απόδοση ρεπό και αδειών. Να έχει ο εργαζόμενος τον πρώτο λόγο
για το πώς θα διαθέσει τις ημέρες ξεκούρασης του.
● Να προσληφθεί άμεσα επιπλέον προσωπικό στην επιχείρηση. Με τις υπάρχουσες συνθήκες,
δεν αρκούν τα 2 άτομα στην βάρδια (1 σέρβις και 1 μπουφέ).
● Να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μπροστά στην λήξη της υπάρχουσας
σύμβασης του κλάδου τον Μάρτιο, το Συνδικάτο διεκδικεί την υπογραφή νέας.
Όλοι μαζί! Κανένας μόνος του!